fbpx

Lysdesign og belysning i restauranter

Lysdesign og belysning i restauranter 1024 726 SML Lighting

Lysdesign og belysning i restauranter

Den gode stemningen betyr mye for en gjest på en restaurant og har stor påvirkning på opplevelsen. Har restauranten en innbydende atmosfære? Virker stedet romslig og gir en hyggelig følelse? Design er en essensiell del som bidrar til å forsterke restaurantens identitet, belysningen fremhever dette, men kan også være et dekorativt element i seg selv.

Det er ulike måter å planlegge den riktige belysningen til din restaurant. Vi i SML Lighting har levert en rekke spennende restaurantprosjekter. Videre kommer noen tips og eksempler.

Restaurantbelysning

Hvordan skape stemmingen i en restaurant 

Lag 1: Dekorativ belysning

Den dekorative belysningen skal underbygge konsept og ønsket uttrykk i restauranten. Disse elementene er typisk pendler, bordlamper og vegglamper, og står som regel i tråd med annen dekor i lokalet og er der for å sette den riktige stemningen. 

Lag 2: Effektbelysning

Effektbelysningen benyttes i hovedsak for å fremheve arkitektur og uttrykk. Med det mener vi de elementene i en restaurant som er i fokus. Dette er eksempelvis hovmesterpult, bar, vinrom og kjøkken. Her bruker vi ofte enkle elementer for å ramme inn elementet. Lyset kan gjerne være integrert i møbler og interiør. Typiske produkter er ledstriper og wallwashere. Denne typen belysning hjelper til med å raskt gi gjesten oversikt ved ankomst og forståelse av rommet ved å trekke blikket innover.

Lag 3: Generell belysning 

Det er viktig å ikke glemme den generelle belysningen, den er med på å sette føringer for uttrykket i restauranten. Målet med denne belysningen er at den skal være så diskré som mulig, men samtidig underbygge den atmosfæren vi ønsker å skape. Dette kan eksempelvis være skinnebelysning, integrerte spotter eller linjebelysning som setter stemningen og hele opplevelsen av restauranten. Vi har blant annet levert belysning til restauranten Arts på Aker Brygge og Code restaurant i Bjørvika i Oslo hvor den generelle belysningen er viktig del av uttrykket, uten å ta for mye av oppmerksomheten.

Belysning i bar

Valg av fargetemperatur

Fargetemperatur er også en viktig del av stemningen i restauranten. Valget avhenger av hva du ønsker å oppnå. Med en varm fargetemperatur oppnår du et hjemmekoselig, varmt og intimt utrykk, hvor en kaldere fargetemperatur vil oppleves som lettere og mer luftig. Dette kan eksempelvis være hurtigmat- og takeaway restauranter. Slik lyssetting fremmer vennlige, renslige og livlige omgivelser. I motsetning til varm belysning, vil kald belysning åpne opp rommet enda mer, og øke stimulering og aktivitet.

Valg av fargetemperatur velges ut ifra restaurantens konsept, dekor, tekstiler og materialer som benyttes. For å oppnå dette er valg av produkter avgjørende. Kvaliteten i produktet avgjør hva du sitter igjen med til slutt. Produkter av høy kvalitet vil gi deg riktig fargegjengivelse som igjen vil gi det riktige utrykket i samspill med interiør, tekstil og materialene i restauranten.

Belysning i serverings- og restaurantdelen til SNØ

Så til slutt:

En restaurant har flere behov gjennom dagen, uken og året. Lyset oppleves forskjellig avhengig av tid på døgnet, været og årstiden. Det er derfor viktig å kunne justere lyset utifra de ytre påvirkningene. Når det kommer til hvilket system som blir benyttet er mulighetene mange. Her foretrekker vi et Dalisystem. Dette gir oss den fleksibiliteten vi ønsker i en restaurant, og muligheten til å kontrollere hver enkelt lyskilde, og forhåndsprogrammere senarioer.

Her kommer vi tilbake til behovene som oppstår igjennom dagen. Dette er fordi ønsket lyssetting vil være forskjellig fra lunsjservering til middagsservering, når det skal vaskes, og når kvelden nærmer seg slutten. Alle disse satte senarioene hjelper restauranten å alltid ha det samme uttrykket uavhengig av hvem som er på jobb den dagen.

Vi i SML Lighting bidrar med dette og lyssetter restauranten etter ønsket uttrykk.


Våre spennende restaurantprosjekter


Har du spørsmål om belysning i restauranter? Ta kontakt med oss!

Marte Risan, lysdesigner i SML Lighting
Lysdesign og produktsalg

Marte Risan

Lars Skagemo, kundeansvarlig - hotell, restaurant og kjøpesenter i SML Lighting
Teamleder - Restaurant, hotell og kjøpesenter

Lars Skagemo

Lysdesign og produktsalg

Marte Risan

Utdannelse: Lysdesigner (BA) fra Høyskolen i Buskerud
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Hotell og restaurant
Spisskompetanse: Hotell og kjøpesenter

Teamleder - Restaurant, hotell og kjøpesenter

Lars Skagemo

Utdannelse: Høgskolen i Buskerud, lysdesigner (BA)