fbpx

Tips til riktig og smart belysning i hjemmet

Tips til riktig og smart belysning i hjemmet 1019 1024 SML Lighting


Tips til riktig og smart belysning i hjemmet

Oppdatert 26. januar 2023

Riktig og god belysning er viktig, spesielt i hjemmet ditt, hvor du tilbringer mye tid. Når det kommer til belysning er det mye å tenke over og planlegge for å kunne oppnå ønsket stemning og funksjon. Et kontor eller en hurtigmatrestaurant som lyssettes av fluorescent lysrør gir en helt annen følelse enn lampen på nattbordet du har hjemme som gir deg nok lys til å lese favorittboken din. Dette er fordi forskjellige typer belysning reflekterer lys med ulike fargetemperaturer.

Her har vi i SML Lighting eksperter med spisskompetanse i lys og lysdesign som kan hjelpe deg å dekke de behovene du har innen belysning til hjemmet ditt.

Takbelysning over ulike soner i stue- og kjøkkenområde

Hjemmet vårt skal speile vår stil og samtidig dekke de behovene vi har. Dette reflekteres gjerne gjennom estetikk og ønsket stemning i hjemmet. For å skape stemning i et rom eller hjem, er det belysningen som har størst påvirkning og den bidrar til å skape et godt boligmiljø – både visuelt og funksjonelt. Spesielt under mørketid, når vi får minimalt med dagslys i løpet av en dag, er det viktig med gode belysningsløsninger som bidrar til et varmere hjem. 

Sørg for god generell belysning

Før vi går ned på detaljene på dekorlamper og styringssystemer for et smartere hjem, er det viktig å sette den generelle belysningen for hjemmet først. Her er det vanlig å tenke at man skal ha flere “lag” med lys, gjerne en kombinasjon av lamper med plasseringer som gir nok belysning til ulike bruksformål. I den første fasen er det balanse, samspill og helhet som er viktig å tenke på.

Belysning i enebolig på Hellerud

Tilpassing av de ulike rom i hjemmet

Hvilken type belysning du har i de ulike rommene har mye å si for både helse og aktivitet. Det er bevist at LED med ny belysningsteknologi gir oss bedre arbeidsmiljø, hvor denne metoden viser en sunnere og regulert døgnrytme med forbedret aktivitet i løpet av dagen og bedre søvn om natten. 

På kjøkkenet er god fargegjengivelse veldig viktig, og det er viktig med god variasjon på kjøkkenet da dette er et rom for mange hyggelige stunder. En dimmer og smartlys kan derfor være løsningen. I tillegg er det lurt å tenke på hvor lyset faller slik at det ikke overskygger arbeidsbenken. 

Invester i fine lamper  

Stemningslys er et lys som er har en mer dekorativ hensikt enn funksjonell, men som likevel er viktig for den totale lyssettingen. Her kan du investere i fine dekorlamper som fremhever og bidrar til et varmere hjem og som passer interiøret i hjemmet ditt. Disse lampene vil kunne gi den riktige lyssettingen som bidrar til å skape en koselig stemning i stuen, på soverommet og på spiseplassen. Vår samarbeidspartner, Tom Dixon, har et stort utvalg av dekorlamper til ulike rom og omgivelser. 

Stemningsfullt belysning over kjøkkenøy og i spisestue.

Kelvins fargetemperaturskala 

Vi kan ikke snakke om et varmere hjem uten å snakke om Kelvin-skalaen. Kelvin er en temperaturskala som benyttes på lyskilder, og denne skalaen rangerer fra varmhvit, hvit og kaldhvit. Jo høyere Kelvin-verdien er, desto kjøligere fargetemperatur får vi. På den motsatte siden, vil vi få en varmere fargetemperatur jo lavere Kelvin-verdien er.

En Kelvin-verdi på rundt 2700K betegnes vanligvis som “varm-hvit”, og lamper med disse verdiene er designet for å tilnærme seg den typiske glødelampen. Det er stadig flere LED-moduler med mellom 2700K-3000K som er egnet til bolig. Disse lyspærene vil gi et varmt og koselig lys – perfekt for et behagelig hjem. 

Skala for fargetemperaturer

Løsninger og produkter for smarthus

I de seneste årene har vi blitt kjent med begrepet “smarthus”, hvor man kan benytte applikasjoner på smarttelefonen, stemmeaktivering av lys, med mer. Man er ikke lenger avhengig av et komplisert system for å kunne styre lyset smart. Lysstyring kan bidra til bedre trivsel i hjemmet, og det er mange alternativer på markedet. Fra den helt enkle dimmeren vi er kjent med, til komplekse systemer som er integrert med varme, solavskjerming, ventilasjon og mye mer.

Med en riktig dimmer installert, vil du kunne ha tilgang til lysalternativer for enhver anledning, uansett hvilket lysoppsett du har hjemme. Dimming gjør at du kan tilpasse belysningen etter behov, enten du trenger et skarpt lys med høy lysstryke for å kunne starte en produktiv morgen, eller en varm og koseligere glød rett før du skal legge deg. 

Brytere fra Lithoss

Ved inngangsdøren kan det være hensiktsmessig å ha en bryter som skrur av alt lys, men man ønsker kanskje ikke at alt skal skrus på når man kommer hjem, og behovet for nivået på lyset kan variere fra tid på døgnet. Da kan det være smart å ha flere scener lagret, slik at man kan velge. Scene eller scenario er en benevning som benyttes for flere lamper justert til ønsket lysnivå. Vi leverer belysning tilrettelagt for flere typer lysstyringsystemer, deriblant Dali, KNX, Casambi, Futurehome, X-comfort, og Delta Dore. Velger man et lysstyringssystem, kan èn bryter fra eksempelvis Lithoss erstatte flere dimmere og ønsket scenario for hver knapp kan forbrukeren velge selv.


Har du spørsmål om belysning i hjemmet? Ta kontakt med oss!

Maren Engh, kundeansvarlig - bolig og hytter i SML Lighting
Kundeansvarlig - Bolig og hytter

Maren Engh

Kenneth Fossum, operativ leder i SML Lighting
Daglig leder

Kenneth Fossum

Kundeansvarlig - Bolig og hytter

Maren Engh

Utdannelse: Lysdesigner Universitetet i Sørøst-Norge. Interiørstudier fra Høyskolen Kristiania
Segment: Bolig og hytter
Spisskompetanse: Bolig og hytter

Daglig leder

Kenneth Fossum

Utdannelse: BI/NMH Oslo – BA Markedsføringsledelse
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Hotell og restaurant. Bolig og hytter