fbpx

Smart og effektiv kontorbelysning

Smart og effektiv kontorbelysning 1024 568 SML Lighting


Våre tips til smart og effektiv kontorbelysning

Det er flere ting som skal hensyntas når en skal lyssette et kontor. Først og fremst er trivsel og helse to viktige faktorer som bør fokuseres på når det kommer til lys på kontoret. Videre er det visse krav og anbefalinger som bør følges. Riktig belysning, uten gjenskinn eller skygger, kan redusere tretthet og hodepine. Dette spiller en stor rolle på produktivitet, trivsel og helse. Les videre for våre beste tips til smart og effektiv kontorbelysning.

Kontorbelysning

Fremtidens hybride arbeidsplasser

Vi mennesker har forskjellige behov for lys, avhengig av alder og type arbeid som utføres på kontoret. I åpne landskap er det viktig å legge til rette for riktig lys til riktig behov. Enkeltindividet skal hensyntas, sammen med fellesskapet, for å skape et hyggelig og behagelig miljø å oppholde seg i. Her er det nødvendig med individuell styring som gir lysanlegget større fleksibilitet.

Dette kan for eksempel gjøres ved bruk av individuelle bordlamper som kan styres av den enkelte, kombinert med direkte og indirekte allmenbelysning fra tak. Større gulvlamper, designet for kontor, gjør det mulig å flytte armaturene etter ønske og gjør også eventuell ommøblering av lokalene enklere. Pendler med indirekte og direkte lysdistribusjon gir en behagelig allmenn -og arbeidsbelysning, er fleksibelt og gir rommet karakter og atmosfære med refleksjon fra flatene.

Microprismatisk avskjerming på lyskilder «knuser» lyset og gir dermed mindre ubehagsblending. Et skinnesystem med forskjellige typer innsatser gir fleksibilitet og legger til rette for mulig utskifting av innsatser dersom landskapet forandrer seg med tiden. Kombinert med dette kan noen dekorative elementer i form av pendler eller vegglamper være med på å skape en behagelig og gjennomarbeidet løsning for ditt kontorlandskap.

Møteromsbelysning hos Sparebank 1 Østfold Akershus

Kontorbelysning og effektivitet

Vi i SML Lighting har mye erfaring med det å belyse kontorområder og har hjulpet mange bedrifter med kontorbelysning, der ergonomisk belysning og Human Centric Lighting står sentralt.

Ergonomisk belysning 

Begrepet «ergonomi» omhandler tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og mennesket (Arbeidstilsynet 2021). Her må arbeidsplassen legge til rette for at arbeidstakeren ikke utsettes for helseplager, og at belysningen skaper ideelle arbeidsforhold. LED med ny belysningsteknologi kan gi bedre arbeidsmiljø hvis dette benyttes riktig. Her må man tenke på flere viktige kriterier som blant annet blending, varierte belysningsnivåer, valg av fargetemperatur, og valg av riktig type lyskilde.

Armatur over arbeidspult

Plain-armaturen fra LED Luks hos If Skadeforsikring

Human Centric Lighting

Lys er en av de viktigste stimuli som påvirker produktiviteten og humøret vårt. Etter at man har tatt seg en gåtur ute i solen, øker aktivitetsnivået og man kjenner seg mer våken og fylt av energi. Ved mangel på naturlig lys, eksempelvis innendørs, er det viktig med belysning som kan kompensere for denne mangelen.

Human Centric Lighting (HCL) er løsninger som imiterer dagslys og bidrar blant annet til å øke nivået på konsentrasjon, kreativitet og kapasitet, samtidig som tretthet og hodepine reduseres. Denne teknologien, med SunLike i spissen, ble til for at vi fortsatt skulle få det lyset vi trenger for å kunne utføre diverse arbeidsoppgaver, som igjen bidrar til gunstigere arbeidsforhold.

Noen produkteksempler på dette kan være Plain og Kyra fra LedLuks. Begge disse er viktige for god og variert kontorbelysning, med nedhengt pendel med godt avskjermet nedlys og opplys. Begge kan leveres med HCL og SunLike. Et annet eksempel er Acousto fra Intra Lighting, en kombinasjon av lys og demping av akustikk som også er viktig for kontormiljøer. Her kan man velge mellom Echophon støydempende plate eller levende mose.

Kontorbelysning - Acousto med levende moser fra Inta Lighting

Acousto med levende moser fra Intra Lighting

Kontorbelysning for digitale møter

Den nye hverdagen med flere digitale møter enn før har ført til at vi i SML Lighting får flere henvendelser om riktig belysning for møterom og bruk av digitale flater. Her har vi alltid fokus på riktig avskjerming av lyset og at det er funksjonstilpasset belysning som gir en optimal visuell opplevelse.

Andre viktige hensyn å ta er riktig belysning av vertikale flater, blant annet vegger, for å få et balansert lysanlegg. Belysning som gjør at ansiktene kommer godt frem på skjermen er også svært viktig. Her kan man bruke opplys kombinert med godt avskjermede direktelysende armaturer. Annell anbefaler på deres side Ilo Modular fra LED Luks med 60 graders spredning som er en veldig god løsning for dette. Gyon fra Intra Lighting egner seg også godt til, som vi selv har brukt på kontorene og møterommene til If Skadeforsikring.

Gyon taklamper fra Intra Lighting over møteromsbord i kontorlokaler

Vi har belyst flere møterom hos If Skadeforsikring sitt kontor.

Occhio – en luksuriøs kontortilværelse

Occhio er en av våre high end-produsenter med ekstremt fokus på kvalitet, design og den nyeste teknologien innen LED. De er en av verdens mest innovative selskap i belysningssektoren, og kjent for å ha moderne design med meget høy produktkvalitet.

Deres produkter gir deg muligheten til å styre lyset smart med håndbevegelser, deriblant dimme og justere fargetemperatur etter behov. Med belysning som gjør det lett for deg å bytte fra stue- til arbeidsmodus, i tillegg til rettet og blendefritt lys, vil du kunne få maksimal fokus på arbeidet ditt. 

Vi er stolte samarbeidspartnere av Occhio i Norge, og kan hjelpe deg med å finne den riktige smartbelysningen til kontoret ditt. Her kan du blant annet velge mellom bordlamper, gulvlamper og taklamper.

Mito volo pendel fra Occhio

Occhio Mito volo

Sento tavolo leselampe fra Occhio

Occhio Sento tavolo

Mito terra gulvlampe fra Occhio

Occhio Mito terra 3d

Du kan snakke med oss om kontorbelysning 

  • Vi har spisskompetanse innen lys og lysdesign
  • Vi er alltid oppdatert på den siste teknologien
  • Vi designer lysmiljø med mennesket og medarbeidere i fokus
  • Vi leverer teknisk belysning som oppfyller alle offentlige krav, men også den dekorative belysningen som gjør at mennesker trives
  • Vi jobber tverrfaglig som rådgivere og snakker gjerne med arkitekter og interiørarkitekter
  • Vi har kvalitetsleverandører med et stort utvalg av produkter og spesifikasjoner


Våre spennende kontorprosjekter