fbpx

Skap stemningen med fleksible LED-løsninger

Skap stemningen med fleksible LED-løsninger 1024 683 SML Lighting

Skap stemningen med fleksible LED-løsninger

Utviklingen av LED har gitt mange fleksible belysningsløsninger. Med integrert LED kan lyset installeres i himling, vegg og/eller møbler – både skjult og synlig. Dette åpner for frihet til å tilpasse lyset etter preferanser og bruksområder, med løsninger som kan endres etter skiftende behov gjennom dagen. I denne artikkelen vil du finne inspirasjon fra våre egne prosjekter til fleksible belysningsløsninger med LED, samt gjøre deg bedre kjent med fordelene å velge dette fremfor halogen.

Kjøkkenbelysning med LED-løsninger

Hva er LED-lys?

Kort fortalt er LED, eller Light Emitting Diode, lysdioder som gir fra seg lys når den mottar elektrisk strøm. De har en annen teknologi enn hva vi er vant til med glødepæren og halogenpæren som består av glødetråder, og som lar seg påvirke av ytre krefter. Disse kan være vibrasjoner, temperaturforskjeller eller slag som glødetråden er følsom for. En lysdiode blir ikke påvirket av ytre faktorer på samme måte, og er derfor mer stabil og langvarig.

LED integrert i møbler i baderom

Integrert LED i møbler

Integrerte LED lys i møbler

Energieffektivitet og lang levetid

Det er mange fordeler med LED-belysning. Den er energieffektiv sammenlignet med en halogenpære, noe som henger sammen med at nesten all energi som blir tilført til en diode blir konvertert til synlig lys. Dette betyr at de bruker mye mindre strøm for å produsere samme mengde lys som andre lyskilder. Det er likevel viktig å tenke på at LED også trenger kjøling, selv om de ikke utstråler like mye varme. En annen fordel med LED-lys er levetiden. En LED-lyspære har som regel en levetid på mellom 15 000 og 25 000 timer, altså ti ganger mer enn en vanlig halogenlyspære. Når det gjelder spotter eller lamper med integrert LED har de enda lenger levetid, opp mot 100 000 timer. 

LED stripe integrert i møbler i bar

Williamsburg Bab & Beer: Skjult ledstripe som gir flotte muligheter og fremhever formene og arkitekturen på en delikat og fin måte.

Hvordan tolker man hvor mye lys LED gir? 

Tidligere da man brukte glødepærer var det enkelt å vite forskjellen på en 40W og 60W glødepære, men med en LED-lyskilde kan dette være mer forvirrende for forbrukere. I dette tilfellet bruker vi et utrykk som kalles lumen, forkortet lm. Det er lumen som gir svar på hvor mye lys som kommer ut av armaturen eller lyskilden, mens watt (W) gir svar på hvor mye strøm den bruker. For å gjøre dette enklere kan du gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. Rundt 500 lumen vil altså tilsvare en gammeldags 50 watt. 

Fargegjengivelse og fleksibilitet

En tidligere generell oppfatning var at LED gir et kjøligere lys, men slik er det ikke lenger. Teknologien er i stadig utvikling og både fargegjengivelse og fleksibilitet i forbindelse med fargetemperatur har kommet langt. Fargetemperaturen beskrives av Kelvin-skalaen. Jo høyere tall desto kaldere er lyset og motsatt. På et kontor bruker man som regel en fargetemperatur mellom 3000K-4000K, mens i boligen bruker vi som regel mellom 2700K-3000K som er en varmhvit fargetemperatur. LED-belysning gir derfor rom for fleksibilitet uansett hva behovet er.

En annen faktor som er viktig er fargegjengivelsen som gir en indikator på hvor godt lyset  gjengir fargene i omgivelsene. Denne sammenlignes med dagslyset og oppgis i RA eller CRI. Jo nærmere tallet er 100 desto bedre er fargegjengivelsen, og mer lik naturlig lys ute.

Integrerte led lys i baderom

Integrert LED i vegg

Skjulte led lys i himling

Skjult LED-stripe i himling

LED stripe

Integrert LED i vegg

Tilpass lyset etter behov

LED er fremtiden og utvikles stadig i en retning som er tilpasset de forskjellige behovene man har innenfor belysning. I motsetning til glødelamper som avgir lys og varme i alle retninger, kan LED-lys være “retningsbestemte”. Dette vil si at en kan velge hvilken retning lyset skal peke i, eller bestemme hvilke områder eller gjenstander som behøver mer lys. På grunn av lysets fleksibilitet og allsidighet, kan de brukes i praktisk talt alle applikasjoner du kan tenke deg. De kan kombineres i bunter for en tradisjonell pære, brukes isolert, eller integrert i møbler, himling og vegg. Her gjelder det å være kreativ! 

LED stripe i arkitektur på Holmestrand Stasjon

Holmestrand Stasjon: Innfelt LED-stripe som understreker arkitekturen til bygget og gir god og jevn grunnbelysning. 

Vi jobber med de beste og mest anerkjente leverandørene innen belysning, og bistår gjerne med å designe belysningsløsninger etter dine behov og preferanser. Enten du skal pusse opp hjemmet eller er på utkikk etter det perfekte lyset til kontoret for å øke effektiviteten, kan vi skreddersy en plan som passer deg. 

Vi skaper stemningen. 


Våre spennende prosjekter