fbpx

Sjekklisten for ansvarlig utendørsbelysning

Sjekklisten for ansvarlig utendørsbelysning 1024 750 SML Lighting


Sjekklisten for ansvarlig utebelysning

Denne artikkelen er oversatt fra Annell, tilpasset våre produkter.

All kunstig belysning påvirker dyr og natur. Et godt planlagt belysningsanlegg må derfor ta hensyn til både miljø og dyreliv – i tillegg til menneskelige behov. Ved å begrense andelen blå lysbølger i utendørsbelysningen, kan vi for eksempel redusere negativ økologisk påvirkning som ellers oppstår når nattaktive dyr – spesielt insekter – tiltrekkes av lyset. Først må vi alltid starte med en godt gjennomtenkt plan. Bruk gjerne denne sjekklisten som en del av ditt arbeid med bærekraftig belysning.

Aya lyser opp et urbant område

Armaturen Aya fra Selux tar tak i økologiske utfordringer og sørger for at kravene for bærekraftig praksis oppfylles.

Naturlige lyskilder som sola og månen påvirker den biologiske aktiviteten til alle planter og mikroorganismer, samt instinktene til både mennesker og dyr. Det gjør også kunstig lys.

Kunstig lys, spesielt med høy andel blå lysbølger, tiltrekker dyr som insekter og fugler. Dette kan føre til forstyrrelser i deres naturlige atferd. Blant de negative konsekvensene, er påvirket reproduksjon og at dyrene blir forstyrret når de leter etter mat, eller at de blir skadet og dør i trafikken.

I mørket bruker spesielt insekter månelyset til å navigere. Organismenes liv påvirkes også av samspillet mellom lys og mørke, lysets vinkel og mengde lys i løpet av dagen. For oss mennesker er lys nødvendig i trafikken og bo-områder for sikkerhet og trygghet. Siden vårt menneskelige behov ofte er i strid med naturens opprinnelige forhold, trenger vi derfor veloverveide ansvarlige belysningsvalg og beslutninger.

Les også: Nature Centric Lighting: Lys som ivaretar naturen

Sjekkliste for effektiv og ansvarlig utendørsbelysning med hensyn til økologi:

  1. Tydelig formål: All belysning skal ha et klart formål og samspille med miljøets karakter (naturområder, boligområder, sentrumsområder, industriområder).
  2. Retningsbestemt og godt avskjermet: Lyset skal bare rettes dit det trengs – med tanke på gjeldende forskrifter. Blending, spredningslys og lysutslipp over armaturene skal unngås. Spesielt i naturlige områder bør lavt plasserte og skjermede lyspunkter brukes.
  3. Lysregulering: Belysningen skal ikke være mer lyssterk enn nødvendig og skal være integrert i en behovsbasert styring.
  4. Unngå lys med høy andel blått lys: I størst mulig grad bør varme lysfarger brukes – 3000 kelvin eller lavere fargetemperaturer siden disse har en lavere andel blått lys. Se gjerne på den spektrale profilen til lyskilden.
  5. Høy beskyttelsesklasse: I størst mulig grad bør insekter forhindres fra å trenge inn i armaturen. Dette skal sikres med en høy beskyttelsesklasse for armaturene.
  6. Unngå varmestråling: Armaturenes overflatetemperatur bør være så lav som mulig – reduksjon av unødvendig varmestråling beskytter dyrelivet.

Målet er at menneskers livsmiljø kan belyses samtidig som den negative påvirkningen på dyr minimeres. Dette gjelder både i naturen og i bymiljøet.

Armaturer vi anbefaler: