fbpx

Lysrør fases ut i 2023 – hva har dette å si for deg?

Lysrør fases ut i 2023 – hva har dette å si for deg? 1251 797 SML Lighting


Lysrør fases ut i 2023 – hva har dette å si for deg?

28. november 2022

Det tradisjonelle lysrøret som vi kjenner til i dag inneholder kvikksølv og andre helse- og miljøskadelige stoffer. Ifølge Miljødirektoratet, er kvikksølv en av de farligste miljøgiftene vi kjenner til, og har en langvarig negativ påvirkning på både miljø og helse. På bakgrunn av dette har EU, som en del av deres kjemikalieregelverk og bærekraftstrategi, bestemt at disse belysningsproduktene må fases ut innen høsten 2023. Det betyr at etter den tid kan man ikke lenger ta inn nye lyskilder av denne typen på det europeiske markedet. Forbudet gjelder typene T12-, T5-, T8-, og kompaktslysør (CFL).

Lysrør blir forbudt å selge i 2023

Hva har dette å si for deg? 

De tradisjonelle lyskildene er i dag installert i flere titalls tusen lysanlegg i Norge, og er vanlig å finne i hjemmet, på skoler og arbeidsplasser. I teorien er det ikke farlig å fortsette å bruke eksisterende lysrør man allerede har, men husk at dersom lysrøret knuses, er det flere forholdsregler som bør tas. I tillegg kan det være mer brannfarlig å beholde eldre lysanlegg med gamle ledninger og kabler.

Det å beholde gamle armaturer tilpasset lysrør er ikke noe vi anbefaler selv om det finnes LED-lysrør på markedet. Dette krever i tillegg ombygging av eksisterende armatur.

Hva er våre anbefalinger?

Med denne nyheten kommer det også en generell anbefaling om å tenke nytt rundt belysning. Et tiltak er å bytte ut det eksisterende lysanlegget med energieffektive løsninger som kan bidra til å redusere kostnader knyttet til strøm og vedlikehold. Inkluderer du sensorer og styring i tillegg, vil strømforbruket reduseres enda mer.

Dette er et bemerkelsesverdig miljøtiltak som kan implementeres i din bedrift eller bolig. Det er en smart investering som varer over tid.

Hvilke effekter gir dette?

• Energiforbruket reduseres med opp til 60% (Lyskultur)
• Legger vi til smart styring og sensor kan det spares enda mer
• En investering som på sikt er mer lønnsomt
• Økt brannsikkerhet, som følge av å skifte ut eldre lysanlegg
• Miljøet blir spart for mange giftige kjemikalier og stoffer

Hvordan kan vi hjelpe til?

Vi holder oss oppdatert på det som skjer i markedet, og hjelper deg med å finne de beste belysningsløsningene som passer de behovene du har, i tillegg til å kutte kostnader og spare strøm. Vi i SML Lighting kan hjelpe deg med rådgivning og tips på hvordan du kan spare energi ved å vurdere utskiftning av eksisterende løsning, samt bistå med lysdesign hvor vi sørger for å optimalisere lyset der det er behov for det.