fbpx

Fineart Oslo – Norges største galleri

I forbindelse med Odd Nerdrums første utstilling i Norge på 20 år, kom det et ønske om å oppgradere galleribelysningen hos Fineart Oslo. Dette var en stor begivenhet, og SML Lighting ble kontaktet for å bistå med oppgraderingen. Siden da har utstillingen blitt skiftet ut tre ganger, og bildene fra dette prosjektet er tatt under Nico Widerbergs utstillingsperiode.

Vårt første oppdrag med Fineart Oslo kom i 2019 da vi utviklet lyskonsept og leverte belysning til restaurant Arts på Aker Brygge, som ligger i etasjen over Fineart Oslo.

Belysning på kunst i galleri
OppdragsgiverFineart Oslo
År utført2021
Ansvarlig hos SMLEspen Sekkelsten
InstallatørTallberg Elektro
LysdesignEspen Sekkelsten
ProdusentProlicht
FotografDag Sandven
Belysning på kunst i galleri

Utfordringer

Galleriets eksisterende belysning bestod av store spotter som hadde et veldig markant lysbilde. Belysningen kunne ikke dimmes og hadde ulike lyskvaliteter, noe som medførte at endring av lysbilde alltid var tidskrevende. For et galleri som ofte skifter ut utstillinger og plassering av kunst, var det behov for et mer fleksibelt lyssystem.

Belysning på kunst i galleri

Konsept og ønske

Det Fineart ønsket var et kombinert wallwash-belysningssystem for å “vaske” veggflatene med belysning slik at kunsten kan henges fritt på veggen uten at belysningen må tilpasses hver gang. Dette skulle kombineres med spotter for å fremheve utvalgte bilder ved behov, eller for å kunne lage ulike uttrykk tilpasset fremtidige utstillinger.

For å få fremhevet veggene og kunsten enda mer ble det valgt å bruke 3500K som fargetemperatur. Denne temperaturen er litt kaldere enn grunnbelysningen i galleriet, og gjør at kunsten ser mer naturlig belyst ut, uten å skille seg for mye fra resten av belysningen.

Belysning på kunst i galleri

Produkt: Centriq IN Flex fra Prolicht

Belysning på kunst i galleri

Lys som fremhever kunsten

For å gjøre det enkelt å tilpasse belysningen, har vi valgt å bruke Centriq IN Flex fra Prolicht som spotlys. Flex-versjonen av Centriq IN gjør det mulig å tilpasse spredningen til lyset ved å vri på linsen. Her kan man endre spredningen mellom 14° og 48° uten ekstra utstyr for å skape akkurat det lysbildet man ønsker.

Vil du vite mer om prosjektet? Snakk med Espen Sekkelsten

Belysning på kunst i galleri
Belysning på kunst i galleri
Belysning på kunst i galleri


Vårt samarbeid med leverandøren

Ønskene fra Fineart kom på en utmerket tid da vi akkurat hadde startet vårt samarbeid med Prolicht. Med Prolicht i ryggen kunne vi levere høykvalitets wallwashere og spotter på strømskinner for å skape en ekstremt fleksibel og god løsning. All belysning ble levert med god fargegjengivelse for å sikre at kunsten fremtrer så godt som mulig.

I tillegg sikret den ekstra korte produksjonstiden til Prolicht at vi fikk levert produktene før utstillingen til Odd Nerdrum tok sin plass. Med en leveringstid på 3 uker kan Prolicht ofte levere der andre ikke kan på grunn av korte frister.

Utover dette kan Prolicht også briljere ved å produsere hele sitt sortiment i 25 ulike farger uten ekstra kostnad eller leveringstid.

Relaterte prosjekter

Sunnmøre Museum

Munchmuseet fasade

Munchmuseet

Belysning til Flyt stupetårn og badehus i Moss.

Flyt: Stupetårn og badeanlegg i Moss