fbpx

Det nye Munchmuseet

Det nye Munchmuseet ligger i Bjørvika og er en del av makroområdet for kultur og kunst. Munchmuseet i Oslo er bestemt til å være et globalt landemerke, dedikert til den norske kunstneren Edvard Munch.

Museets dynamiske sirkulasjonsområde strekker seg fra første etasje til trettende etasje med en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover, heller bygningen 20 grader i en mye omtalt knekk. Den vertikale arkitektoniske løsningen har gitt mange bruksmuligheter. Museet har kafé, bar og restaurant, og inneholder også butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

Helt siden vi i SML Lighting fikk kontrakten om levering av belysning til museet, har det gått slag i slag med utvikling av nye armaturvarianter. Selv om vi ikke har levert selve kunstbelysningen i dette prosjektet, har vi levert all øvrig belysning både innen interiør og utvendig lys på fasade.

Vi er utrolig stolte av å ha vært med som hovedleverandør for dette prestisjefylte prosjektet, og ønsker å takke alle involverte for godt tverrfaglig samarbeid.

Multiconsult: Visualisering av Munchmuseets dynamiske sone.

OppdragsgiverOslo Kommune v/ Kultur og idrettsbygg Oslo AF
År utført2021
Ansvarlig hos SMLTore Nistad
ArkitektEstudio Herreros
LPO Arkitekter AS, norsk samarbeidspartner
InteriørarkitektScenario
InstallatørGK Elektro m/ Sweco på rådgiving
RIEMulticonsult
LysdesignMulticonsult
ProdusentSML Lighting med underleverandører Intra Lighting, LED Luks, L&L Luce&Light, Bega m.fl.
FotografDag Sandven

Dynamisk og nyskapende belysningskonsept

Belysningsdesignet i Munchmuseet er gjennomtenkt med fokus på evnen til å skape dynamikk, stemning, bevegelse og farge som sammen vil spille en nøkkelrolle i rommenes identitet. Konseptet balanseres godt mellom arkitektonisk utforming og et godt lysnivå med riktig teknologi som oppnår belysningskrav på de forskjellige funksjonene i rommene, og gjør det daglige arbeidsområdet til et behagelig, funksjonell og inspirerende miljø.

Dette prosjektet er et godt eksempel på hvordan flere fagdisipliner kan gå sammen for å skape en transformativ og innovativ opplevelse som gir en dynamisk og nyskapende, sekvensiell oppfatning i hele det arkitektoniske komplekset. Belysningsløsningene følger alle premissene som er designet i bygningen, utvalg av materialer, farge og alle de spesielle detaljene. Dette gjør at belysningen blir en god støttespiller til selve arkitekturen, og enkeltheten i systemene øker forståelsen av Munchmuseets arkitektur.

Lysstriper i tak på Munchmuseet

Vil du vite mer om prosjektet? Ta direkte kontakt med med Tore Nistad:

Belysning i Munchmuseets dynamiske sone
Dynamisk sone belysning
Belysning i Munchmuseets dynamiske sone og ved rulletrapp

Indre fasade/opplyst lerret

Den indre veggen av den dynamiske sonen belyses med lineære armaturer med optikk tilpasset de forskjellige takhøydene, fra ende til ende, montert utenpåliggende på den øvre delen av veggene for å oppnå en større romfølelse og bakgrunn for kontrast.

En del av arkitekturen til Munch

Belysningen i dette prosjektet ble designet for ikke å skille seg ut i seg selv, men for å bli en del av arkitekturen, følge dens linjer, detaljer og materialitet, fremheve farger og å vise teksturer. Den er designet for en intelligent, bærekraftig og effektiv bygning, og et veldig trivelig sted å tilbringe tid for både besøkende og arbeidere. Belysningsutformingen er basert på symmetrisk plassering av lyslinjer, downlights og spots for å markere visse elementer. Det generelle belysningen fokuserer på de visuelle forbindelsene mellom de forskjellige områdene i bygningen, ved å bruke et dynamisk lysspråk som skaper en konsekvent belysningsatmosfære.

Belysning i amfiet hos MUNCH
Belysning i kinosal

Spesialdesignet belysningskomponenter

VIP-møterommet, biblioteket og hovedtoalettet er blant områder med spesialdesignede armaturløsninger. Disse rommene skiller seg ut fra den generelle belysningsutformingen i bygningen. De har egne identiteter og hovedfokuset har vært å introdusere en økt opplevelse av dagslys gjennom spesielt tilpassede lysinstallasjoner i rommene.

Spesialtilpasset belysning på hovedtoalettet
Taklamper fra Intra Lighting
Spesiallagede lystallerkener fra Intra Lighitng

Flott fra Intra Lighting har blitt benyttet i Munchmuseets bibliotek, men med en spesiallaget tallerken med diameter på 1400 mm for å illudere en følelse av overlys.

Belysning i utsiktsområde på Munchmuseet
Fasade av det nye Munchmuseet i Bjørvika


Skal du sette i gang med et nytt prosjekt? Ta kontakt med oss!

Tore Nistad, utviklings- og kontraktsansvarlig i SML Lighting
Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Kenneth Fossum, operativ leder i SML Lighting
Daglig leder

Kenneth Fossum

Ricardo Vaz, kundeansvarlig - kontor og forretningsbygg i SML Lighting
Kundeansvarlig - Kontor og forretningsbygg

Ricardo Vaz

Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Utdannelse: Elektroingeniør. Godkjent belysningsplanlegger.
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Offentlige bygg. Utendørsbelysning

Daglig leder

Kenneth Fossum

Utdannelse: BI/NMH Oslo – BA Markedsføringsledelse
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Hotell og restaurant. Bolig og hytter

Kundeansvarlig - Kontor og forretningsbygg

Ricardo Vaz

Utdannelse: Elektriker
Segment: Kontor- og forretningsbygg
Spisskompetanse: Kontor

Relaterte prosjekter

Hieronymus Heyerdahls gate 1

Belysning til House of Krohns nye arkitektkontor

House of Krohn

Strømmen Storsenter