fbpx

Derfor er lysstyring godt for økonomien og miljøet

Derfor er lysstyring godt for økonomien og miljøet 1280 720 SML Lighting


Derfor er lysstyring godt for økonomien og miljøet

20. februar 2023

I en tid der mange er opptatte av å spare energi og redusere strømregningene vil lysstyring vært en smart investering.

Lysstyring betegner en metode for å kontrollere lyset for å oppnå ønsket belysning, både for visuelle og praktiske formål. Dette inkluderer en rekke enheter og teknologier, fra dimmere og bevegelsessensorer, til mer avanserte systemer for lysstyring. Tidligere var lysstyring kostbart i forhold til konvensjonelle brytere og dimmere, men ettersom det blir vanligere finnes det nå gode alternativer til lavere priser. Her gir vi deg noen av de mange fordelene med å investere i lysstyring.

Line Black fra Selux i utemiljø, med mulighet for lysstyring

Hva er fordelene med lysstyring?

 • Skaper stemningen i rommet, både inne og ute
 • Spar penger og energi
 • Lyskildene og lampene varer over lengre tid
 • Du kan styre lyset mer fleksibelt
 • Lyset kan skrus av/på og justeres automatisk – om du ønsker
 • Bevegelsessensorer kan øke trygghetsfølelsen
Mange lysstyrings-muligheter til ulike soner fra Occhio

Lysstyring er kostnadseffektivt

Lysstyring gir deg bedre kontroll på belysningen slik at det kun lyser når det trengs, og så mye det er behov for. Dette i seg selv er en enkel og fin måte å spare strøm på. De fleste hjem har fortsatt belysning som styres manuelt, noe som ofte fører til høyere energiforbruk, og dermed høyere strømregning. Det å investere i smarthus kan derfor være en lur investering, som på sikt sparer strømforbruket, og dermed lommeboka.

Lysstyring er miljøvennlig

Nyere teknologi varer lenger og krever mindre vedlikehold. Det stilles stadig strengere krav til bærekraftige løsninger til offentlige prosjekter, og i økende grad innen privat næringsliv og privathjem. Det er ikke lenger like akseptabelt å la belysningen stå på i lange perioder, og spesielt ikke i områder som ikke brukes. Med lysstyring og “soner”, kan man styre lyset etter behov og sørge for at det ikke lyser mer enn nødvendig. Dette positive miljøtiltaket hjelper oss med å ikke sløse energi.

Lysstyring gir trygghet

God belysning reduserer risikoen for ulykker og kriminelle handlinger, og gjør at vi føler oss tryggere. Bevegelsessensorer som automatisk slår på lyset når det fanger opp bevegelse kan installeres i områder som typisk kan være mer utsatt, for eksempel utendørs og i offentlige områder.

Riktig belysning på veier, gangveier, sykkelveier og i parker kan redusere risikoen for trafikkulykker og øke trygghetsfølelsen hos både bilister, syklister og fotgjengere.

Moderne lysanlegg som bruker LED er ikke brannfarlige i motsetning til den mer tradisjonelle lyskilden halogen. I tillegg krever det mindre vedlikehold og kan stå på i lengre perioder.

Line utendørsbelysning i utendørs bomiljø

Lysstyring: Hva er trådløs styring og DALI-styring?

Trådløs styring og DALI-styring (kablet anlegg) er to av de vanligste lysstyringssystemene på markedet. Casambi, DALI og Occhios egen Occhio Air er noen eksempler på dette. Er du klar over mulighetene og fordelene ved de ulike systemene er det enklere å ta gode valg i ditt neste belysningsprosjekt.

Trådløs styring

Trådløs lysstyring refererer til bruk av trådløs teknologi, som Bluetooth eller Zigbee, for å fjernstyre og justere lysstyrke, farge og andre innstillinger for lysarmaturer. Dette gir større fleksibilitet og bekvemmelighet, samt muligheten til å automatisere belysningen basert på visse forhold eller tidsplaner. Trådløse lysstyringssystemer kan styres via en mobilapp, en fjernkontroll eller en stemmeassistent.

Fordeler med trådløse lysstyringssystemer:

 • Bekvemmelighet: Juster belysningen i hjemmet eller kontoret fra hvor som helst, ved hjelp av en mobilapp eller en fjernkontroll.
 • Energieffektivitet: Programmer systemet til å justere lysnivåene automatisk basert på belegg, naturlig lysnivå eller andre forhold. Dette hjelper deg med å spare energi og redusere brukskostnadene.
 • Fleksibilitet: Rekonfigurere belysningen enkelt for å møte behovene dine ettersom de endrer seg, hvis du for eksempel vil legge til nye armaturer eller justere belysningssonene.
 • Bedre sikkerhet: Sett en automatisk innstilling som slår av og på lyset når du er borte, slik at eventuelle innbruddstyver tror at du er hjemme.
 • Enklere installasjon: Installer systemet enkelt uten ekstra ledninger, noe som kan være kostbart og tidkrevende.
 • Integrasjon med andre smarte enheter: Integrer systemet med andre smarthusenheter, for eksempel termostater, sikkerhetssystemer og stemmeassistenter.
 • Skalerbart: Bruk systemet på en rekke områder og måter, og skaler det etter hvert som du trenger mer lys eller flere armaturer.
Lysstyring er enkelt via Occhio air-applikasjonen med uendelige styringsmuligheter.

Med Occhios egne Occhio air, kan du enkelt styre belysningen via mobilen.

DALI-styring (kablet anlegg)

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) er en protokoll for styring av lyssystemer. Det er en kommunikasjonsstandard som gjør det mulig å kontrollere flere lys eller grupper av lys gjennom et enkelt kontrollsystem. DALI er en digital protokoll, som betyr at den kan overføre mer data enn analoge protokoller. Den er også adresserbar, noe som betyr at hvert lys eller gruppe lys kan adresseres og styres individuelt.

DALI-systemer kan brukes til å kontrollere et bredt spekter av lysarmaturer, inkludert LED, og kan brukes til en rekke bruksområder, inkludert kommersielle, industrielle og boliger. DALI-systemer kan integreres med andre bygningsautomasjonssystemer, for eksempel KNX.

Det gir mulighet for dynamisk kontroll av belysningen, for eksempel dimming, dagslyssimulering og mer. Systemet kan også enkelt integreres med andre systemer, som for eksempel tilstedeværelsessensorer og dagslyssensorer, noe som gjør det mer energieffektivt.

Fordeler med å bruke et DALI-lysstyringssystem:

 • Individuell kontroll: Få individuell kontroll av lys eller grupper av lys, slik at hvert lys eller gruppe kan stilles inn på ulike nivåer eller innstillinger. Dette gir større fleksibilitet og presisjon i lysstyringen. Du kan være din egen lysdesigner og skape stemningen.
 • Energieffektivitet: Integrer med andre bygningsautomasjonssystemer, for eksempel tilstedeværelsesdetektorer, dagslyssensorer og tidtakere, for automatisk å justere belysningsnivåer basert på tilstedeværelse og naturlig lysnivå. Dette hjelper deg med å spare energi og redusere brukskostnadene.
 • Fleksibilitet: Rekonfigurere systemet, på samme måte som med trådløs styring, i takt med behovene dine, og legg for eksempel til nye armaturer eller justere soner etter behov.
 • Skalerbart: Bruk systemet på en rekke områder og måter, og skaler det etter hvert som du trenger mer lys eller flere armaturer.
 • Bedre lyskvalitet: Få mer dynamisk kontroll av belysningen, som dimming og fargetemperaturendring, noe som kan skape et bedre lysmiljø.
 • Kompatibilitet: DALI er en åpen standard, og er kompatibel med et bredt spekter av lysarmaturer og kontrollenheter fra forskjellige produsenter.

SML Lighting kan også levere belysning til andre systemer enn Casambi, Occhio air, PLEJD og DALI.

Bar med Zero Grid over bardisk, Vibia Palma sentrert i det åpne arealet kombinert med Nuura Miira og skiltbelysning

Skal du bygge nytt eller er i gang med en større oppgradering av en bolig eller et bygg, vil vi anbefale å investere i lysstyring. Det gir bedre oversikt og kontroll over belysningen, og er samtidig bedre for både lommeboken og miljøet. Rådfør deg med en elektriker, eller ta kontakt med oss. Vi samarbeider med flere leverandører av smarthus og lysstyring som leverer kvalitetsbelysning til alle typer lysstyringssystemer.