fbpx

Wessels Plass

Wessels plass i Oslo ligger like ved Stortinget. Plassen ble oppkalt etter dikteren Johan Herman Wessel (1742-1785).  I 2016 ble Zenisk sammen med Dronninga Landskap utnevnt av Stortinget til å re-designe torget. SML Lighting har hatt gleden av å jobbe med prosjektet og levert Selux LIF multifunksjonsmaster og ELO pullerter for belysning av fasader og allmenområder. Vi takker alle bidragsytere for et meget godt samarbeid. Vi takker også Zenisk for nedenstående beskrivelse av prosjektet.

Prosjektinfo
Oppdragsgiver Stortinget
Lark Dronninga Landskap
Lysdesigner Zenisk v/ Kristin Bredal og Nataša Rajić Friederichs
RIE Structor Oslo
Installatør Fase 1 Abicon Elektro
Installatør Fase 2 G.T Automasjon & Elektro Service AS
Produkter Selux Lif, Selux ELO
Ansvarlig SML Tore Nistad og Ole Martin Nistad
Fotograf Thomasz Majewski

Oppgaven var å revitalisere området med høyt fokus på sikkerhet integrert i attraktiv design samt ta hensyn til de strenge kravene til kulturminnevern i den historiske omgivelsen. Området rundt Wessels Plass har høy status og sterk identitet – innelukket av Stortinget og andre vakre historiske bygninger. Fasadene er rikt dekorert med elegante og sofistikerte butikker i første etasje.

Målet med belysning var å styrke status av torget ved spesifikt å adressere de omkringliggende fasadene og skape et tredimensjonalt rom, og uttrykke historisk identitet gjennom valg av utstyr og stemning. Tidløs eleganse var nøkkelordet for designkonseptet.

Strenge belysningskrav gjorde dette til et broderi av lysnivåer, nøye tilpasset hver oppgave og det overordnede konseptet. Dette ble gjort mulig ved å skille de mange funksjonene i to forskjellige mastetyper: spesialdesignede master med dekorative lykter på toppen og slanke multifunksjonelle master for teknisk utstyr.

Master med dekorative lykter er en videreutvikling av en re-design laget av Zenisk til et annet historisk torg i Oslo sentrum: Bankplassen. Re-designet av de historiske rektangulære lyktene er et tema som nå finnes på tre torg i Oslo: Bankplassen, Wessels Plass og Nationaltheatret. Dette gir en sammenhengende stil i det historiske sentrum av Oslo.


Vil du vite mer om dette prosjektet?
Snakk med Ole Martin Nistad

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 2

Designet skaper en spesiell, elegant og hyggelig atmosfære med distinkt kvalitet i materialvalg og belysning. Glødende lykter plassert i rader av trær rundt torget integrerer både dekorativ og funksjonell belysning. De gir lys både til gågatene rundt og mot torget. Lyktene rammer inn og omslutter torget, og gir torget en varm og innbydende atmosfære.

Prosjektet hadde mange utfordringer: estetiske krav, bevaringskrav, sikkerhetskrav, trafikksituasjonen, bratt hellende terreng og underjordiske strukturer. Dette medførte en meget detaljert prosess der alle konstruksjons-, landskaps- og lyselementer måtte gis flere funksjoner og ble evaluert av alle fagområder. Flere av LIF-mastene fikk integrerte funksjoner som sikkerhetspullerter, overvåkingskameraer og høyttalere.  Trikkemastene fikk også tilpasset integrert belysning med LIF toppmodul med Tritec.

Alle tilleggsfunksjonene som fasadebelysning, spotbelysning for grønne omgivelser og skulptur, kameraer, høyttalere etc. ble integrert i de slanke, multifunksjonelle tekniske LIF-mastene. Designet på disse er modulært og justerbart, men samtidig iøynefallende uten å konkurrere visuelt med de tilpassede historiske mastene. Integrert fasadebelysning ble planlagt nøye med flere forskjellige optikk for å unngå lysforurensing og gjenskinn og gi belysning for hele fasaden så jevn som mulig. På denne måten blir hele torget innrammet av vakre fasader som skiller seg ut akkurat nok til å skape et inspirerende rom.

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 3
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 4
Fig. 5
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 6
Utebelysning på Wessels Plass
Fig. 7
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 8
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 9
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Fig. 10


Kontaktpersoner

Ole Martin Nistad, kundeansvarlig - utendørsbelysning i SML Lighting
Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Tore Nistad, utviklings- og kontraktsansvarlig i SML Lighting
Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Utdannelse: Salg og kundebehandling
Segment: Offentlig bygg, kontor og forretningsbygg, utendørsbelysning
Spisskompetanse: Utendørs, Dialux EVO, Relux, visualisering, Smart City

Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Utdannelse: Elektroingeniør. Godkjent belysningsplanlegger.
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Offentlige bygg. Utendørsbelysning

Relaterte prosjekter

Kunstbelysning i skulpturskog

Skulpturskogen på The Well

Belysning til Flyt stupetårn og badehus i Moss.

Flyt: Stupetårn og badeanlegg i Moss

Utebelysning på Snarøya

Elegant hage på Snarøya