fbpx

Wessels Plass

Velkommen til Wessels plass i Oslo, et torg som ligger rett ved Stortinget! Dette historiske torget er oppkalt etter den anerkjente dikteren Johan Herman Wessel, som levde på 1700-tallet. I 2016 ble Zenisk sammen med Dronninga Landskap utnevnt av Stortinget til å redesigne torget. SML Lighting har hatt gleden av å jobbe med prosjektet og levert spennende belysningsløsninger spesielt egnet til uteplasser. Med Selux LIF multifunksjonsmaster og ELO pullerter har vi lyssatt fasadene og allmenområdene, og skapt en atmosfære som virkelig fanger oppmerksomheten.

Vi ønsker å takke alle involverte for et eksepsjonelt samarbeid, og spesielt Zenisk for å ha gitt oss en nedenstående beskrivelse av dette prosjektet.

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Utebelysning på Wessels Plass
OppdragsgiverStortinget
LandskapsarkitektDronninga Landskap
LysdesignerZenisk v/ Kristin Bredal og Nataša Rajić Friederichs
RIEStructor Oslo
Installatør Fase 1Abicon Elektro
Installatør Fase 2G.T Automasjon & Elektro Service AS
ProdukterSelux Lif, Selux ELO
Ansvarlig SMLTore Nistad og Ole Martin Nistad
FotografThomasz Majewski
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo

Oppdraget: Å gi nytt liv til Wessels plass med historisk bevaring og attraktivt design

Oppdraget var å gi nytt liv til området rundt Wessels plass med fokus på både sikkerhet og attraktivt design, samtidig som strenge kulturminnevernkrav skulle ivaretas i den historiske omgivelsen. Plassen er omgitt av vakre, historiske bygninger som gir området høy status og sterk identitet, med elegante og sofistikerte butikker i første etasje.

Målet med belysningen var å styrke plassens status ved å spesielt fokusere på fasadene rundt torget, skape en tredimensjonal romfølelse og uttrykke den historiske identiteten gjennom valg av belysningsutstyr og atmosfære. Designkonseptet hadde som nøkkelord «tidløs eleganse».

På grunn av de strenge belysningskravene ble det nødvendig å ha ulike nivåer av belysning som var nøye tilpasset hver oppgave og det overordnede konseptet. Dette ble oppnådd ved å bruke spesialdesignede master med dekorative lykter på toppen og slanke multifunksjonelle master for teknisk utstyr.

Designet skaper en spesiell, elegant og hyggelig atmosfære med distinkt kvalitet i materialvalg og belysning. Radene av trær rundt torget er integrert med dekorativ- og funksjonell belysning, som gir lys både til gågatene og torget. Lyktene rammer inn og omslutter torget, og gir torget en varm og innbydende atmosfære.


Vil du vite mer om dette prosjektet?
Snakk med Ole Martin Nistad

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo

Det historiske sentrum av Oslo

De dekorative lyktene på toppen av mastene er en videreutvikling av et redesign som ble laget av Zenisk for et annet historisk torg i Oslo sentrum, Bankplassen. Dette redesignet med de historiske rektangulære lyktene er nå brukt på tre torg i Oslo: Bankplassen, Wessels plass og Nationaltheatret. Dette skaper en sammenhengende stil i det historiske sentrum av Oslo.

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo

Utfordringer og løsninger

Prosjektet hadde mange utfordringer, inkludert estetiske, bevarings- og sikkerhetskrav, samt en kompleks trafikksituasjon og underjordiske strukturer. Dette førte til en detaljert prosess hvor alle elementer måtte evalueres av alle fagområder.

Fasadebelysning, spotbelysning for grønne omgivelser, kameraer og høyttalere ble alle integrert i de slanke, multifunksjonelle tekniske LIF-mastene. Designet på disse mastene er modulært og justerbart, men likevel visuelt tiltalende uten å konkurrere med de tilpassede historiske mastene. Fasadebelysningen ble nøye planlagt med flere forskjellige optikk for å unngå lysforurensning og gjenskinn, og for å gi en jevn belysning av hele fasaden. På denne måten skapes en inspirerende atmosfære der hele torget er omgitt av vakre fasader som skiller seg ut på en elegant måte.

Utebelysning på Wessels Plass i Oslo
Utebelysning på Wessels Plass i Oslo

Relaterte prosjekter

Den Blå Moské

Gatebelysning i Moss / Lysdesign Zenisk

Kunstbelysning i skulpturskog

Skulpturskogen på The Well