fbpx

Den Blå Moske

Den Blå Moske, også kjent som Central Jam-E-Mosque, er en fremtredende bygning beliggende på Grønland i Oslo. Oppført i 1995, markerer moskeen den første etableringen av sitt slag i Norge. Moskeens karakteristiske koralblå fasade, prydet med fliser fra Iran, utgjør en synlig del av bybildet.

På grunn av flisenes opprinnelige inkorporering, som ikke var beregnet norsk værforhold, har en betydelig mengde fliser enten falt ned eller blitt skadet over tid. Som et resultat var det nødvendig å iverksette en rehabiliteringsprosess for å bevare den historiske bygningen.

Vi ble kontaktet av arkitekt Kristin Lande Andersen fra WSP Norge AS med å ønske om at vi skulle lage en lysplan og forslag til belysning for fasaden. Ønsket fra byggherre var en nøytral belysning som fremhever byggets arkitektoniske detaljer. I tillegg til at balkongene skulle kunne ha blått lys, og at det skulle være mulighet for fargeskift for å markere ulike høytider og begivenheter.

Oppdragsgiver World Islamic Mission
År utført 2023
Lysdesigner Ole Martin Nistad, SML Lighting
Arkitekt  WSP Norge AS
RIE WSP Norge AS
Installatør Atlas Elektro AS
Produkter Griven: Capital, Parade, Jupiter
Nortronic: LED Neon
Fotograf Dag Sandven

Fra visualisering til virkelighet

En visualiseringsprosess bidrar til å sikre at prosjektet kan realiseres på en måte som er i tråd med de ønskede estetiske og funksjonelle målene. Her har vi brukt en realistisk fremstilling av de ulike lyssettingene for å demonstrere en tydelig og nøyaktig gjengivelse av hvordan belysningen ville påvirke Den Blå Moske i virkeligheten.

Først ble det skapt en digital modell av bygningen, deretter ble spesifikasjonene for de valgte armaturene og deres lysstyrke, fargetemperatur og retninger integrert i modellen. Disse visualiseringene presenterte klart og tydelig hvordan lysene vil reflekteres og belyse fasaden, balkongene og minaretene.

Gjennom denne prosessen kunne man oppnå en realistisk fremstilling av Den Blå Moskes nye belysning. Visualiseringene fungerte som et fint verktøy for å formidle visjonen og intensjonene bak prosjektet, og ga en klar forståelse av hvordan moskeen vil se ut med de ulike lyssettingene.

Lyssetting med mulighet for fargeskifte.

Vil du vite mer om prosjektet? Snakk med Ole Martin Nistad

Fasadebelysning fra Griven

I prosessen med å oppgradere Den Blå Moskes belysning for å komplimentere bygningens estetikk, ble nøye utvalgte armaturer fra Griven benyttet. Griven, som har solid erfaring med å belyse moskeer, tilbyr produkter som passer optimalt til slike prosjekter. For å sikre en harmonisk samstemthet med fasadens karakteristiske trekk, ble armaturene spesiallakkert i nyanser som best mulig matcher fasadens farger.

Turkise armaturer ble strategisk plassert på selve fasadekroppen, i en stil som samsvarer med de nye fasadeplatene. Disse armaturene legger til rette for en visuelt tiltalende visning og bidrar til å fremheve den koralblå fargen på moskeens fasade. I tillegg er det gullfargede armaturer synlige på balkongene og på toppen av minaretene, og disse skaper en fortryllende effekt som fremhever bygningens unike arkitektur.

Den nøye utvalgte belysningen bidrar til å forsterke og understreke Den Blå Moskes visuelle appell, samtidig som den respekterer og komplimenterer bygningens historiske verdi.

Detaljbilde med hvitt lys 3000K.

Relaterte prosjekter

Gatebelysning i Moss

Kunstbelysning i skulpturskog

Skulpturskogen på The Well

Belysning til Flyt stupetårn og badehus i Moss.

Flyt: Stupetårn og badeanlegg i Moss