fbpx

Gatebelysning i Moss sentrum

I 2020 utarbeidet Zenisk en lysplan for Moss sentrum. Omtrent samtidig foretok Moss kommune vedtak om utskifting til LED av all veibelysning. Det var et heldig sammentreff og førte til at Zenisk fikk prosjektere belysningen, og SML Lighting ble tatt med som leverandør og samarbeidspartner.

Prosjektet bidro til å fremme en mer bærekraftig praksis i Moss sentrum, samtidig som det ga en betydelig positiv miljøeffekt. Vi er stolte av å ha levert en smart og bærekraftig løsning som vil ha en langsiktig innvirkning på samfunnet.

Norsk Lyspris 2023: I oktober ble det kunngjort at dette prosjektet er én av tre nominerte til Norsk Lyspris i kategorien «Bærekraft». Vinnerne kåres den 15. november i Oslo.

OppdragsgiverMoss Kommune
År utført2022
Ansvarlig hos SMLOle Martin Nistad
LysdesignerZenisk AS
InstallatørSet Elektro AS
ProdukterTritec fra Selux
FotografDag Sandven

«Å jobbe med SML Lighting er en drøm! Det er fantastisk givende å jobbe med leverandører som virkelig er interessert i å oppnå kvalitet, bærekraft og atmosfære. Det har vi klart sammen i Moss!»

– Kristin Bredal, Zenisk

En bærekraftig løsning

Oppdraget var å finne bærekraftige løsninger for belysningen i Moss sentrum. I samarbeid med Zenisk kom vi frem til en løsning som involverte oppgradering av eksisterende armaturer. I stedet for å bytte ut de eksisterende Noral-mastene som allerede var der, har alle fått nye lyskilder med en spesiallaget innsats fra Selux. Ved å beholde de eksisterende armaturene og kun bytte ut pærene med LED-optikk, reduserte vi mengden avfall og materialer som måtte kastes, samtidig som vi fikk fordelene med energieffektiv belysning og lysstyring.

Vi benyttet Tritec fra Selux, som bidrar til å skape en avslappende atmosfære ved hjelp av varmt lys. Med varmhvite lysdioder og valgfrie gullfargede reflektorer kommer Tritec med fargetemperaturer på 2200K, 2700K eller 3000K. For å oppnå passende belysningsnivå på de aktuelle gatene, justerte vi lysstyrken til 15% av maksimal styrke, som også øker produktenes levetid. Den trådløse styringen gjør det også mulig for kommunen å tilpasse og justere lysnivåene etter behov.

Les også: Derfor er lysstyring godt for økonomien og miljøet

Vil du vite mer om prosjektet? Snakk med Ole Martin Nistad

Relaterte prosjekter

Den Blå Moské

Kunstbelysning i skulpturskog

Skulpturskogen på The Well

Belysning til Flyt stupetårn og badehus i Moss.

Flyt: Stupetårn og badeanlegg i Moss