fbpx

Derfor trenger du en lysdesigner

Derfor trenger du en lysdesigner 1430 953 SML Lighting


Derfor trenger du en lysdesigner

26. juni 2023

Med en lysdesigner på laget får du en trygg rådgiver som sørger for at alt er på stell fra planlegging til installasjon.

I ethvert renoverings- og rehabiliteringsprosjekt, samt i nybyggprosjekter, hyrer du fagpersoner på alle områder. Arkitekten tegner lokalene, interiørarkitekten designer interiøret, og elektrikeren installerer tekniske apparater.

Så hvorfor skal du hoppe bukk over dette når det gjelder belysningen?

Både arkitekter, entreprenører, interiørarkitekter, ingeniører og andre yrkesgrupper kan ha kompetanse som er verdifull å ta med seg i planleggingen av belysning. Men for å få det aller beste helhetlige resultatet bør denne kompetansen kombineres med lysdesignerens spesialkompetanse, ikke erstatte den. Og gjør det helst så tidlig som mulig.

– Du kan unngå ubehagelige overraskelser og kostbare endringer i etterkant ved å få de riktige løsningene på plass fra start. Ved å installere energieffektive løsninger, og kun lyse opp der det er nødvendig, kan du også spare godt over halvparten av strømkostnadene, sier lysdesigner i SML Lighting, Espen Sekkelsten.

Tett og tidlig samarbeid

Espen Sekkelsten er en av våre dyktige lysdesignere. Før han fikk jobben hos oss studerte han arkitekturisk lysdesign ved Universitetet i Sørøst-Norge.

– Lysdesignere sitter med en omfattende og oppdatert kunnskap om produkter og tekniske løsninger, armaturer og lysstyring. Vi kan identifisere hvilke produkter som passer best til hvert prosjekt, og kartlegge hvor det bør monteres. Når vi blir tidlig inkludert i samarbeidet er det enklere å designe en helhetlig løsning som tar hensyn til de andre fagområdene, sier han.

Lysfaget krysser disipliner som elektro, optikk, miljø, fysikk, arkitektur, teknologi og design, og en lysdesigner kan se muligheter og finne de beste løsningene i krysningspunktet mellom disse områdene.

Spar penger med lysdesign

I prosjekter med stramme budsjetter kan en lysdesigner bli ansett som en «unødvendig» kostnadspost. Prisen du betaler for rådgivning er derimot en investering du ofte tjener inn på sikt, både i form av merverdi og rent økonomisk.

Som lysdesignere jobber vi tett med anerkjente leverandører som tilbyr den ledende teknologien på markedet, og vi kan forhandle frem gunstige avtaler på dine vegne.

–Du kan unngå ubehagelige overraskelser og kostbare endringer i etterkant ved å få de riktige løsningene på plass fra start. Ved å installere energieffektive løsninger, og kun lyse opp der det er nødvendig, kan du også spare godt over halvparten av strømkostnadene, sier han.

God lysdesign i kommersielle rom som butikker, restauranter og museer kan trekke inn gjester og kunder, og lysdesign kan heve den totale verdien av et lokale eller bygg.

Pendel fra Intra Lighting over kjøkkenøy i bolig

Her er noen grunner til at du bør hyre en lysdesigner:

  • Du får en trygg rådgiver som veileder deg, og som jobber tett med deg og de andre involverte partene i prosjektet.
  • Alle løsninger skreddersys behovene, kravene og budsjettet i ditt prosjekt.
  • Lysdesigneren sørger for at belysningen følger de tekniske og miljømessige kravene og lovene som gjelder til enhver tid.
  • God lysdesign skaper rom og områder som ivaretar helsen og som du har lyst til å være i.
  • Atmosfæren, dynamikken eller wow-effekten du kan skape med belysning i kommersielle rom (for eksempel butikker og restauranter) kan bidra til økt omsetning.
  • Lysdesigneren kan integrere synlig teknisk utstyr som brytere og ledninger inn i interiøret.
  • Lysdesignere kjenner til den nyeste teknologien og produktene på markedet, og kan implementere energieffektive og bærekraftige løsninger, som LED-lyskilder og lysstyring.

Hva er en lysplan?

En lysdesigner som involveres i et innendørs- eller utendørsprosjekt vil i mange tilfeller utforme en lysplan. Dette er en plan som kartlegger alle belysningsløsningene i prosjektet, og som gjør det enklere å skape en flerdimensjonal og helhetlig belysning. En slik plan deles hovedsakelig inn i tre deler:

Grunnbelysning/generell belysning skaper en grunnleggende, behagelig og jevn belysning som spres bredt utover rommet eller området. Grunnbelysningen gjør det enkelt å navigere og bevege seg rundt i rommet. Eksempler på dette er lamper i tak eller på gulv, bord eller vegger, downlights eller LED-striper.

Funksjonsbelysning/arbeidsbelysning er tilpasset en bestemt oppgave, som matlaging, lesing, arbeidsoppgaver og egenpleie. Den gir sterkere lys enn grunnbelysningen, og er ofte direkte rettet mot stedet der oppgaven skal utføres. Tenk lamper i lesekroken, over spisebordet, ved sminkespeilet eller ved arbeidsbenken på kjøkkenet.

Dekorativ belysning/aksentbelysning er «glasuren på kaken» som fremhever dekorative elementer i rommet, som bilder og kunstverk, eller for å skape kontrast eller teatralsk stemning. En lysarmatur kan også i seg selv regnes som aksentbelysning. Lyset bør være tre ganger så sterkt som grunnbelysningen og rettes mot gjenstanden som skal belyses.

Grunnbelysning refererer til den generelle og jevne lysspredningen i et rom eller område, som sikrer en basisnivå av belysning.

Funksjonsbelysning er designet og plassert for å oppfylle spesifikke behov og utføre bestemte oppgaver i et rom eller en arbeidsområde.

CLP advokatfirmas kontorlokaler med oversikt over belysningen

Resultatet er et dynamisk lysbilde som ivaretar alle bruksområder, i tillegg til at det er visuelt appelerende.

Ble du litt nysgjerrig nå?

Sekkelsten har en oppfordring til alle som ønsker å vite mer om lysdesign:

–Bare ta kontakt! Når vi har mottatt en henvendelse vurderer vi hvem som har best kompetanse på akkurat din type prosjekt, enten det er restaurant, park, kontor eller hytteprosjekt. Deretter kontakter vi deg og tar en uforpliktende prat. Bestemmer du deg for å involvere oss så veileder vi deg gjennom hele prosjektet. Du får en ting mindre å tenke på og kan være trygg på at vi lager den beste løsningen for deg, avslutter han.

Les også: 5 tips til å skape den perfekte atmosfæren til badet ditt