Tid for hyttebelysning
Hyttemarkedet vokser som aldri før. Stengte grenser og en befolkning som oppfordres til å “bli hjemme” har ført til at både pris og etterspørsel etter hytter har økt i høy fart. Denne økningen merker også vi i SML Lighting ettersom interessen for belysningsløsninger til hytter og feriehus har eskalert. Vi følger daglig med på utviklingen i hyttemarkedet og jobber tett med utvalgte fagfolk og spesialister for å kunne tilby våre kunder den beste løsningen til deres prosjekt.
Vår spisskompetanse innen hyttebelysning
Vi har levert belysningsløsninger til flere hytteprosjekter, deriblant en flott hytte på Hafjell, en sommerhytte på Skjeberg, og flere hytteleiligheter på Kvitfjell Vest. Vårt dyktige team i SML Lighting jobber i ulike segmenter og ekspertiseområder for å best mulig kunne hjelpe våre kunder med å kartlegge behov og ønsker til et bestemt prosjekt – enten det er bolig og hytte, kontor og forretningsbygg eller restaurant. Vi legger deretter frem en lysplan som tilfredsstiller disse behovene.
Vårt samarbeid med arkitekter og interiørarkitekter
Vi jobber ofte med interiørarkitekter og arkitekter i hytteprosjekter. Graden av samarbeid kan variere avhengig av om vi kun bistår arkitekten med et enkelt uttrykk eller produkt som de har sett for seg i prosjektet, eller om vi utvikler hele konseptet og løsningene sammen fra A til Å.
Vi får også forespørsler fra hytteutbyggere om å komme med komplette forslag til en løsning som vi da hjelper de med, både innen lysdesign og det tekniske. I tillegg har vi gode erfaringer med å hjelpe sluttbrukeren direkte slik at de får skreddersydde løsninger som passer deres behov og ønsker.
Vårt samarbeid med elektrikere og installatører
God planlegging i forkant av et prosjekt er alltid viktig, og da må et godt og ryddig samarbeid være på plass. Installatøren er en av våre viktigste kollegaer i et prosjekt, og jobben som gjøres i forkant skal legge til rette for en smidig prosess for alle parter.
Vi blir ofte kontaktet direkte av installatør for å bidra til å utarbeide lysplaner og komme med forslag til løsninger. Dialogen i forkant av prosjektet er viktig for å kartlegge muligheter og eventuelle utfordringer slik at man kan ta høyde for dette underveis i prosjekteringen.
Vi har jobbet med mange dyktige elektrikere på oppdrag som har vært store og krevende, men med godt humør, gode planer og kvalitetsprodukter blir resultatet helhetlig, gjennomtenkt og flott!
Hva sier våre eksperter?
Ina og Maren er våre kundeansvarlige og eksperter innen bolig- og hyttesegmentet. De har mange års erfaring med design og utvikling av kreative og gode belysningsløsninger til hjem og feriehus. Vi har snakket litt med dem for å høre deres tips og triks til smart og effektiv belysning på hytta.
Hva er deres beste tips til å sette stemningen med riktig lys på hytta?
Maren: Mitt beste tips for å skape riktig stemning på hytta er å tenke gjennom hvordan man ønsker å bruke rommet og hvilke behov man har. Varier type produkt etter hva som skal belyses og hvilken plassering den har i rommet. Med dette mener jeg at man ikke kun bruker taket til belysning, men også vegger og gulv. Og husk å ikke glemme de dekorative lampene som gir rommet identitet!
Ina: Hytta er et sted for rekreasjon og avslapping. Belysningen må derfor være tilpasset rommenes bruk og funksjon. Plasseringen av lyskilder er viktig for å unngå blending i størst mulig grad, og opplevelsen av rommet endres etter hvordan belysningen plasseres. Styring og soneinndeling skaper fleksibilitet i bruken av rommet; tenk gjennom hvilke behov dere har for rommet, og belysningen kan stilles inn etter de ulike scenariene.
Topp tre produkter til hyttebelysning?
Marens favoritter:
Plane fra Tom Dixon (pendel)
Sento sospeso fra Occhio (pendel)
Intono 1.1 fra L&L Luce&Light (vegglampe)
Inas favoritter:
Hva liker dere best med å jobbe så tett med samarbeidspartnere/fagfolk?
Maren: Tverrfaglig samarbeid er veldig spennende og lærerikt. Vi har alle ulike spisskompetanser og ulike erfaringer. Ved å ha et godt samarbeid og diskutere de riktige løsningene fra starten av i et prosjekt gjør at prosessen går smidigere og vi får et bedre resultat. Lagspill gjør et prosjekt bedre når vi er flere hoder som jobber sammen for en optimal løsning.
Ina: Et godt samarbeid sikrer et godt prosjekt. Å spille på lag med snekkere, interiørarkitekter, elektrikere – hele prosjektgruppen – er med på å kartlegge eventuelle utfordringer og finne løsninger som skaper det beste resultatet. Dette skaper også god stemning underveis i prosjektet, noe som er en forutsetning for å lykkes – og ikke minst trives!