fbpx

Valkyrien senter

Oppgaven vår var å levere belysning i fellesareal på hele senteret, samt fasaden. I tillegg skreddersy lyskonsept til de fleste av leietakerne.

Denne avdelingen tilhører Moniker. Konseptet er «eksentrisk». Lokalet skal fremstå som en leilighet, og har en blanding av 3000K og 2700K.
Prosjektinfo
ProsjektValkyrien senter
OppdragsgiverFram Eiendom
Installatør Abildsø Elektriske
Installatør fasadeElektrotjenester AS
Interiørarkitekt Snøhetta og Form3
LeverandørerIntra Lighting, Zero, On the Spot, Nortronic
KundeansvarligRicardo Vaz
Lysdesigner Marte Risan
UtendørsbelysningOle Marin Nistad
Teamleder Kenneth Fossum
FotografDag Randen

Den tekniske belysningen ble utformet i tråd med den konseptuelle løsningen. Løsningene måtte derfor være en design/dekorativ løsning for å passet inn med interiøret og ønsket stemning.

Vår oppdragsgiver var Fram Eiendom. Vi presenterte belysningskonsept for dem i november 2019. Åpningsdato var allerede satt til 1.mars 2020, hvilket ga en stram fremdrift. Prosjektet var annerledes og spennende, noe vi virkelig hadde ønske om å være med på.

Fellesarealene var ikke definert med en avgrensing til utleieareal. Hvilket i praksis gjør at alt henger sammen. Belysningen må derfor fungere som en helhet. Fellesarealer og arealene til de enkelte leietakere må derfor ha en «usynlig» overgang.

Leietakeren med det største arealet hadde mange ulike konsepter og avdelinger. Her spilte belysningen en viktig rolle – både utforming på armatur, type lyskilde, fargetemperatur på lyset og kontraster i lysbildet bidro til å understreke de ulike konseptene.

Bygget er gammelt og det var mange utfordringer med ventilasjon og søyler. I samarbeid med interiørarkitekt og installatør ble løst gjennomgående på en fin måte.

Vi har vært på byggeplassen mange ganger underveis og hatt tett dialog med de involverte interiørarkitektene, installatør, prosjektledere og leietakere.


Vil du vite mer om dette prosjektet?
Snakk med Ricardo Vaz

Butikkbelysning
Fig. 2: Denne avdelingen tilhører også leietaker Moniker. Deres konsept er «grenseoverskridende». Det er den første avdelingen du møter inn fra Bogstadveien ved Valkyrie Plass. Vi har benyttet dekorative lamper som matcher fargene i interiøret i midten av lokalet. Lampene bidrar til et høyt nivå grunnbelysning, samtidig som vi benytter spotlights mot utstilling langs vegger.
Fig. 3: Moniker sin avdeling med konseptet «ambisiøs». Denne avdelingen har stramme linjer og en kaldere fargetemperatur enn fellesarealet. Her er det mye lys, blanke materialer og mange veggflater dekt av speil. Prøverommet er en opplevelse for seg!
Butikkbelysning
Fig. 4: Moniker har en egen sportsavdeling i plan 2. Dette er en stilren sportsbutikk hvor vi kun benyttet grunnbelysning i form av profiler uten spotlights. Grunnbelysningen er «flat» og i en kald fargetemperatur for å illustrere følelsen fra naturen og opplevelsen av produktene i dagslys.
Fig. 5: Planteveggen dekker fasaden på den gamle bygården senteret omkranser. Det er et åpent felt med glasstak som slipper dagslyset ned fra plan 2. For å illustrere at dagslyset slippes helt ned til foodcourt’en i underetasjen har vi benyttet spotlights med ulike spredninger og fargetemperaturer i «tilfeldig» kombinasjon i etasjeskillene.
Belysning ved offentlig toaletter
Fig. 6: Toalettene har hele vegger og dører i treverk, elementer i stein og taket er dekket av grønne planter. I tillegg til belysning ved speil har vi integrert belysning i plante-himlingen som gir en effekt som minner om når solen skinner gjennom et tre og skaper tilfeldige skygger.
Fig. 7: U1 er en «foodcourt» med flere spennende serveringssteder. Det er mye treverk og planter i interiøret, og fellesarealet har fått en «tilfeldig» belysning som skaper lys/skygge-kontraster for å forsterke det naturlige.

«Vi har fått fantastisk bra respons fra publikum etter åpning – helt overveldende! Alle kommenterer på hvor lyst og vakkert det er, så well done!»

Marianne Tvenge, ansvarlig hos byggherre
Fasadebelysning i Bogstadveien
Fig. 8: Neva fra Luce&Light belyser søylene og rammer inn fasaden.
Fig. 9: Neva og Trevi fra Luce&Light.
Fasadebelysning i Bogstadveien
Fig. 10: Detalj av fig 9.
Fasadebelysning i Bogstadveien
Fig. 11: Neva fra Luce&Light. Målet er å ikke ha noe unødvendig strølys inn i leilighetene i 2. og 3. etg.
Fasadebelysning i Bogstadveien
Fig. 12: Detalj av fig 11


Kontaktpersoner

Ricardo Vaz, kundeansvarlig - kontor og forretningsbygg i SML Lighting
Kundeansvarlig - Kontor og forretningsbygg

Ricardo Vaz

Marte Risan, lysdesigner i SML Lighting
Lysdesigner

Marte Risan

Ole Martin Nistad, kundeansvarlig - utendørsbelysning i SML Lighting
Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Kundeansvarlig - Kontor og forretningsbygg

Ricardo Vaz

Utdannelse: Elektriker
Segment: Kontor- og forretningsbygg
Spisskompetanse: Kontor

Lysdesigner

Marte Risan

Utdannelse: Lysdesigner (BA) fra Høyskolen i Buskerud
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Hotell og restaurant
Spisskompetanse: Hotell og kjøpesenter

Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Utdannelse: Salg og kundebehandling
Segment: Offentlig bygg, kontor og forretningsbygg, utendørsbelysning
Spisskompetanse: Utendørs, Dialux EVO, Relux, visualisering, Smart City

Relaterte prosjekter

Belysning til House of Krohns nye arkitektkontor

House of Krohn

Strømmen Storsenter

Den Blå Moské