fbpx

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket som ligger på Solli i Oslo er en ærverdig bygning. Både bygget og interiøret er fredet. Det ga mange utfordringer for Oslo Interiøraktikter og SML Lighting som belysningsleverandør.

Prosjektinfo
Kunde/prosjektnavnNasjonalbiblioteket
År utført2016
OppdragsgiverOslo Interiørarkitekter, Kari Cecilie Andersen, Katrine Kris­ti­ansen
Rådgivende ingeniørBjørn Jørgensen

En av utfordringene var at ingen nye installasjoner kunne festes til vegger eller tak. Ved en eventuell ny ominnredningen skulle alt kunne tas bort og ikke et merke skulle være synlig.

Et slikt ærverdig bygg krever stor omtanke når en skal gå løs på interiør og belysningsplanlegging. Sammen med interiørarkitektene fant vi gode løsninger som både ivaretok etikken i rommene og løste kravene til fleksibilitet og lysnivå.

Eksisterende belysning var ikke fredet, da denne ble montert i forbindelse med en tidligere oppgradering av bygget.

Dette ga oss rom til å tenke nytt.

Oslo Interiørarkitekter tegnet forslag til hvordan belysningen burde se ut. Ut fra deres tegninger og innspill fikk vi produsert nye armaturer både til den store forsamlingssalen, vrimlearealet utenfor, bokbutikken og resepsjonen. Konseptet ble store LED-ringer lakkert messing-finish i ulike diameter. De sirkulære armaturene ble satt sammen i ulike konstellasjoner i de forskjellige rommene. I den store forsamlingssalen ønsket vi en moderne form for lysekrone. Her ble det satt sammen 4 ringer med en downligt i midten. I bokbutikken 3 ringer og i resepsjonen og vrimlearealene ble det enkle ringer.

I kafédelen ble løsningen nedhengte pendler over de små kafébordene – dette for å skape en mer intim stemming. For å gi rommet et løft er det lagt LED-striper på toppen av de fredede bokskapene. Dette gir også en egen lunhet i kaféen.

Vi takker både byggherre og Oslo Interiørarkitekter for tillitten og et meget godt samarbeid. Vi er også veldig stolte over å ha fått bidra til en flott helhet i dette ærverdige bygget.

Belysning i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Belysning i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Belysning i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Belysning i Nasjonalbiblioteket i Oslo
Belysning i Nasjonalbiblioteket i Oslo


Kontaktpersoner

Tore Nistad, utviklings- og kontraktsansvarlig i SML Lighting
Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Utdannelse: Elektroingeniør. Godkjent belysningsplanlegger.
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Offentlige bygg. Utendørsbelysning

Relaterte prosjekter

Sunnmøre Museum

Belysning på kunst i galleri

Fineart Oslo

Munchmuseet fasade

Munchmuseet