fbpx

Jar kirke
Fornyelse av lysanlegg

Menigheten ønsket å få et lysere kirkerom med bedre styringsmuligheter og utvidede muligheter for å benytte integrert belysning i forbindelse med konserter og seremonier. En bedre eksponering av kirkens altertavle samt kirkens flotte orgel var et viktig element i oppgaven.

Prosjektinfo
Kunde/prosjektnavnJar Kirke. Fornyelse av lysanlegg
År utført2016
OppdragsgiverBærum Kirkelige Fellesråd, Hanne Vibeke Winter-Hjelm
SamarbeidspartnereHeiberg & Tveter v/ Lars Follestad
ACR Elektro v/ Rune Natås
Produkter i prosjektet
Neva 1.2, Siri 2, Chilling Cardanish, LED Chilling spotlights

Utgangspunktet

Det opprinnelige belysningsanlegg i kirken fremsto som nærmest uendret fra da bygget var nytt i 1961.

Vanskelig tilgjengelige armaturer medførte at skifte av lyskilder måtte foregå med lift og ble gjort med lange intervaller. Dette medførte at flere av armaturene var mørke over lengre perioder.

Armaturer med defekte lyskilder i kombinasjon med eldet treverk, gjorde at kirkerommet i lange perioder fremsto ganske så dunkelt.

Menigheten ønsket å få et lysere kirkerom med bedre styringsmuligheter og utvidede muligheter for å benytte integrert belysning i forbindelse med konserter og seremonier. En bedre eksponering av kirkens altertavle samt kirkens flotte orgel var også et viktig element i oppgaven.

En av utfordringene var at det i hovedsak skulle beholdes eksisterende armaturplasseringer slik at eksisterende føringsveier kunne benyttes.

Slik løste vi oppgaven

Sammen med byggets elektrorådgiver var det viktig å finne riktig linseteknikk for armaturene som skulle fordele lyset opp langs takflatene. Det ble også lagt vekt på å ha ulik lysfordeling i øvrig effektbelysning for å oppnå dynamikk og fleksibilitet i lyssettingen av rommet.

Valg av riktig fargetemperatur og fargegjengivelse i armaturene var avgjørende for å få frem kvaliteten i materialene og skape den riktige stemningen i kirkerommet.

Rommets utforming er helt fantastisk. Orgel og altertavle er også særlig fine elementer som vi ønsket å få bedre frem. I tillegg ønsket vi å løfte frem romvolumet, understreke arkitektur og materialer.

Både oppdragsgiver og vi er meget fornøyd med resultatet

Kirkerommet har fått et formidabelt løft. Det er truffet veldig bra med tanke på valg av lysfordeling og fargetemperatur. Intensjonene om å få økt det generelle lysnivået er nådd. Vi har fått markant eksponering av orgel og altertavle og ikke minst romvolumet kommer veldig fint frem. Gjennom lysstyring og programmering gis det muligheter for en veldig variert lyssetting av kirkerommet.

Produkter benyttet i prosjektet

Allmenn belysning kirkerom
Chilling Cardanish 3×3500 lumen 20° 2700K/CRI>90.
Kraftig smalstrålende armatur for å kunne gi en bra lysnivå i seteradene, 2700K for at treverket skulle få en gyllen og varm fargetone. CRI> 90 for å oppnå gode fargekontraster.

Belysning av takflater
Neva 1.2 45w 2700K med elliptisk lysfordeling 12°x40°/CRI>80.
Elliptisk lysfordeling for å fordele lyset optimalt opp langs takflaten, 2700K for at treverket skulle få en gyllen og varm fargetone. CRI>80 ble vurdert som tilstrekkelig fordi treverket i taket fremstår som ensfarget og ikke stilte samme krav til fargekompleksitet i armaturen.

Belysing av døpefont
Siri 2 16w 2700K med 6°/CRI>80 linse for presis eksponering av døpefont, 2700K for at tegl i døpefont skulle få en gyllen og varm fargetone. CRI>80 fordi tegl i døpefont fremstår som ensfarget og ikke stilte samme krav til fargekompleksitet i armaturen.

Spotlight mot orgel og altertavle
LED Chilling 36w 16°/25° 2700K/CRI>90 med sort bikuberaster.
Relativt smalstrålende lysfordeling for presis styring av lys mot objektene som skulle fremheves, sort bikuberaster for å redusere innsyn i spotlightene, 2700K for at treverket skulle få en gyllen og varm fargetone. CRI> 90 for å oppnå gode fargekontraster.

Belysning i Jar kirke
Belysning ved døpefont
Belysning ved døpefont
Belysning i Jar kirke
Belysning i Jar kirke
Belysning i Jar kirke


Kontaktpersoner

Ole Martin Nistad, kundeansvarlig - utendørsbelysning i SML Lighting
Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Tore Nistad, utviklings- og kontraktsansvarlig i SML Lighting
Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Kundeansvarlig - utendørsbelysning

Ole Martin Nistad

Utdannelse: Salg og kundebehandling
Segment: Offentlig bygg, kontor og forretningsbygg, utendørsbelysning
Spisskompetanse: Utendørs, Dialux EVO, Relux, visualisering, Smart City

Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Utdannelse: Elektroingeniør. Godkjent belysningsplanlegger.
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Offentlige bygg. Utendørsbelysning

Relaterte prosjekter

Sunnmøre Museum

Belysning på kunst i galleri

Fineart Oslo

Munchmuseet fasade

Munchmuseet