fbpx

Hvorfor er det så vanlig med utilstrekkelig belysning i arbeidsmiljø?

Hvorfor er det så vanlig med utilstrekkelig belysning i arbeidsmiljø? 1170 658 SML Lighting

25.02.2019

Hvorfor er det så vanlig med utilstrekkelig belysning i arbeidsmiljø?

Lyset er avgjørende for livet. Lys og skygger i samspill er grunnleggende for det vi ser og opplever. Men det er ikke nok å «bare slå på lampen». Hvor mange vet at i dag kan vi velge hva slags lys og hvilken lyskvalitet vi burde ha? Forskning viser at du føler deg bedre og at jobben blir lettere og mer effektiv i riktig lys i riktig kvalitet (på riktig sted).  

Oppsett av lampe i arbeidsmiljø

De fleste mennesker har ikke sin egen oppfatning til vanlig lys innendørs. Lyspærer har jo alltid gitt samme lys uansett pris eller merke. 

Lysrør har man aldri riktig forstått, det er noe noen andre alltid har valgt for oss. Lysrør for fritid og avslapning har ikke vært populært. Men nå har det skjedd noe. Det nye hvite LED-lyset kommer i mange former, fra det enkleste og billigste til den høyeste kvalitet. Fra koselig sol-lysaktig til isblått og supereffektiv. Hvis du mener at kvaliteten på lyset som gjengir naturlige farger er en god ting, er det mange merker og armaturer å velge mellom. Dessverre er det enda flere merker som bør unngås. 

Lyset fra en lampe bør med andre ord være av god kvalitet, være riktig plassert og fordelt over både arbeidsflate og omgivelser. Sånn har det vært i flere hundre år. Men det elektriske lyset har ikke hatt de verdifulle egenskapene som utviklingen har gitt oss med det beste LED-lyset. 

Lysdioder og drivere er masseprodusert over hele verden, men kvaliteten og ytelsen varierer stort. Store deler av produksjonen går til dekorasjons- og kommunikasjonslys og er langt fra de minimumskrav til arbeidsmiljø som er beskrevet i regler for arbeidsforhold. 

Med kunnskap og kompetanse velger vi LED-lys i henhold til de grunnleggende funksjonene vi trenger for et godt lysmiljø. Mulighetene er enorme; miljøvennlig og kostnadseffektivt lys som er svært nær sol- og dagslys, naturlig fargegjengivelse, lys som veksler fra kalde til varme farger, som sparer mer enn 50 prosent på strømregningen og som ikke trenger byttes på flere tiår. 

Mennesket står i sentrum av de nye belysningsreglene HCL, Human Centric Lighting. Nå er det «bare» å forstå og påvirke hva som er god innendørs belysning.

Takk til Annell Ljus och Form AB, for underlag til artikkelen.


Kontaktpersoner

Per Kristian Bjørke, portrettbilde
Kommersiell- og operativ leder

Per Kristian Bjørke

Kommersiell- og operativ leder

Per Kristian Bjørke

Utdannelse: Siviløkonom
Spisskompetanse: Merkevarebygging, markedsføring & kundereiser. Strategier og konseptutvikling for markedsføring og digitalisering.