fbpx

Nå er det bekreftet: LED med ny belysningsteknologi gir oss bedre arbeidsmiljø

Nå er det bekreftet: LED med ny belysningsteknologi gir oss bedre arbeidsmiljø 1170 658 SML Lighting

20.08.2019

Nå er det bekreftet: LED med ny belysningsteknologi gir oss bedre arbeidsmiljø

De første retningslinjene for cirkadiansk belysning er nettopp blitt presentert i USA på vegne av landets energidepartement. (Cirkadianske er fra latin og betyr «omtrent daglig»).
I regi av Underwriters Laboratories (UL) har en statlig komité under ledelse av professor Mark Rea siden våren 2018 jobbet med veiledende retningslinjer for det nye LED-lysets for våre innendørs arbeidsmiljøer.

Retningslinjer for sunt arbeidsmiljø.
De nye retningslinjene for cirkadiansk belysning i innemiljø, spesielt kontorer og skoler, har kommet takket være den siste utviklingen innen LED-teknologi. Det nå mer enn 10 år gamle LED-lyset har gradvis utviklet seg på en revolusjonerende måte. Nå kan vi velge et fullspekterlys av høyere kvalitet enn tidligere LED-generasjoner og alle eldre lyskilder. Et eksempel er SunLike fra selskapet Seoul Semiconductor i Sør-Korea. En guru innen lysforskning, professor Mark Rea fra Lighting Research Center (LRC) ved Rensselaer Polytechnic Institute, har vært komitéens leder og sammen med sin kollega professor Mariana Figueiro lagt frem rapporten.

Lys for helse og trivsel.
Den nye innendørsbelysningen er mye nærmere de helsebringende egenskapene til sol og dagslys enn glødelamper, lysrør og tidligere LED lys som snart tilhører historien. Lys har en viktig biologisk effekt på menneskets døgnrytme. Men fortsatt er det få som er klar over det nye lyset og dets muligheter. De nye retningslinjene som nå etterspørres, hovedsakelig i Europa og USA, kalles HCL, Human Centric Lighting. Det plasserer mennesker i sentrum når det planlegges belysning på arbeidsplassen. For god belysning er fortsatt den visuelle oppgaven og romdesignet grunnleggende med visuell komfort, individuell tilpasning og balansert lysmiljø øverst på listen. Det nye tredje prinsippet er HCL, det betyr belysning som påvirker hvordan vi føler oss, vår helse og vår trivsel.

Cirkadiansk belysning: Mennesket i sentrum
Et viktig trekk ved HCL (Human Centric Lighting), er cirkadiansk belysning. Det betyr at i henhold til bølgelengdene til det nye lyset, dynamisk styrer mengden av lys, fargetemperatur og eksponeringstid i forhold til endringene i dagslyset- fra tidlig morgen til sen kveld. (Tunable White). Metoden viser sunnere regulert døgnrytme med følgelig forbedret aktivitet i løpet av dagen og bedre søvn om natten.

Flere års lysforskning.
«A safer world» er mottoet til UL, det globale amerikanske standardiseringsinstituttet. Virksomheten er basert på kompetanse for å bidra til trygge og sunne arbeidsplasser. LRC har deltatt i lysforskning på høyt nivå i mange år. I år feirer UL 125 år og er i dag tilstede i mer enn 20 land utenfor USA. Sikkerhet og sertifisering med forskning og standardisering utføres på vegne av næringslivet og offentlig sektor. I SML Lighting og gjennom våre samarbeidspartnere følger vi den internasjonale utviklingen hos ledende LED-spesialister og forskningsinstitutter.

Velkommen til å spørre oss om råd.

Takk til Annell Ljus, for underlag til artikkelen. Illustrasjon: Shutterstock


Kontaktpersoner

Tore Nistad, utviklings- og kontraktsansvarlig i SML Lighting
Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Prosjekt- og salgsleder

Tore Nistad

Utdannelse: Elektroingeniør. Godkjent belysningsplanlegger.
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Offentlige bygg. Utendørsbelysning